Bemutatom a lemezem: MoonRiver - A kígyó szíve (2017)
Írta: Slayer   
2017. február 25. szombat, 18:41

Megjelent a Baranya megyei klasszikus hard rock/heavy metal műfajban mozgó MoonRiver második nagylemeze 'A kígyó szíve' címmel.  A 'Lángoló álmok' folytatását most dalonként mutatja be nekünk a csapat magját alkotó duó Sovány András(ex- Old's Mobil Band, "András" & Barátai, BandiMegaGiga ) gitáros/basszer és Patak 'Pixi' Sándor (ex- CSAKelőre NEhátra, Aiming High, SpiritBell) énekes. A lemez a csapat bandcamp oldalán meghallgatható, illetve le is tölthető.

Holdvilág

Pixi: „Ez az egyik korai dalunk, amely már az első akusztikus EP-n is szerepelt. Némi áthangszerelés után nyerte el ezt a kicsit fura ütemű, blues-hatású formáját. A dalszöveg egy mámoros éjszaka történéseit festi le.”

Bandi: „Általában olvasgatom Pixi verseit és ha beugrik rá egy dallam, azt lassan felépítem egy dallá. Itt is ez történt”

MOON RIVER - Holdvilág

A legszebb kincs

Pixi: „Az első feldolgozás a lemezen, eredetileg az argentin Rata Blanca zenekar ’Mujer Amante’ című szerzeménye. Akusztikus formában régóta nyomjuk a koncerteken, csak eddig eredeti, spanyol nyelven szólaltattuk meg. Idővel úgy döntöttünk, hogy ennek a dalnak szerepelnie kell a második lemezen, így írtam hozzá magyar szöveget. Sokat jelent nekem ez a dal, a szöveg pedig nem tükörfordítással készült, hanem személyre szabottan. A szerelem jó dolog!

Telefonos dal

Pixi: „Eredetileg Bandi másik zenekarának (BMG) íródott ez a nóta, szóval ez egy igazi összefogás eredménye. A szöveg egy számomra idegesítő jelenséget jár körül, vicces formában fricskázza meg a fejükkel a telefonjukban élő embereket. Erre készült a klip, amiért köszönetet kell mondanunk minden közreműködőnek, valamint Takács Péter barátomnak, aki a videót készítette!”

Bandi: „Kitaláltam egy akusztikus témát, amire Freilits Gábor ’Giga’ megalkotta az énekdallamot, Pixi pedig írt hozzá dalszöveget. Korábban a BMG-vel fel is vettük két verzióban is, de a MoonRiver lemezhez készítettem egy harmadik, karcosabb alapot, hogy jobban illeszkedjen a többi dalhoz.”

MoonRiver - Telefonos dal

A kígyó szíve

Bandi: „Régóta megvolt az alapriff, amire rá tudtam illeszteni Pixi egyik versét. Ugyan ez igaz a ’Megfakult idő’ című dalra is.”

Pixi: „A dalszöveg érdekes koncepcióban fogant. A várost, mint áldozatra éhes, illetve mint védelmező kígyót ábrázoltam. Megjelenik benne a nappal és az éjszaka kontrasztja, tulajdonképpen a fény és sötétség eltérő módú gondolatébresztő ereje a fő motívum.”

MOONRIVER - A kígyó szíve

Anyám

Pixi: „A lemez második feldolgozása, az eredeti dal szintén a Rata Blanca zenekar szerzeménye (Mamma). Sajnos néhány éve, hosszú betegeskedés után elveszítettem Édesanyámat, az Ő emlékének szenteltük ezt az átiratot. A végén Márkó Zoltán (SpiritBell zenekar) barátom könnyfakasztó gitárszólója hallható, amiért hálásak vagyunk, sokat hozzátett a dalhoz.”

MoonRiver - Anyám

Megfakult idő

Pixi: „ A tavaly megjelent előzetes kislemezen már szerepelt. Duettet énekelek benne Freilits Gábor ’Giga’ barátunkkal, aki –mint már említettük- Bandi másik zenekarában, a BMG- ben (BandiMegaGiga) tölti be az énekesi posztot, de ismerős lehet a Halley, a Djed, illetve az Algernon zenekarokból is. Rendesen odatette magát, nekem is össze kellett kapnom magam a részeimnél, amiket újra fel is vettünk a nagylemezhez, ez tehát egy (szerintünk) jobb verzió, mint ami a kislemezen szerepel. A gitárszólót egyébként szintén Márkó Zoli játszotta fel, ahogy a lemez címadójáét is. ”

MOON RIVER - Megfakult idő

Még éhes rád egy szív

Pixi: „A harmadik feldolgozás az anyagon, az eredeti verziót a spanyol Angeles Del Infierno jegyzi, a címe pedig ’Si tú no estas aquí’. Az eredeti szöveg a gyászról szól, de úgy éreztem, más témával kell ezt helyettesítenem, így került a képbe a vágyódás témaköre. Bandi teljesen más köntösbe bújtatta a dalt, nagyon „slágeres” lett, ha szabad így fogalmaznom. A háttérvokáloknál itt is Giga hallható.”

MOON RIVER - Még éhes rád egy szív

Vége már

Pixi: „Ennél a dalnál kivételesen a gitártéma alapja és az énektéma is tőlem származik a szöveg mellett. Úgy látszik, kétévente egyszer ez is megesik, hiszen az első lemezünkön is csupán egyetlen zenei ötletem volt, ha-ha! Nyilván Bandi is ráérzett egyből, hogy mit akarok kihozni belőle, amikor először „eljátszottam” neki szájgitárral, mert utána kb. 5 perc alatt megvolt a dal váza, később már csak díszíteni kellett. A szöveg a „se veled, se nélküled” témáját boncolgatja, a megértéséhez nem kell agysebésznek lenni. Csak aztán nehogy meghívjanak minket miatta abba a dáridózós tévéműsorba, ha-ha! Reméljük, mindenki talál a szívéhez közel álló dalt/dalokat a lemezen, találkozzunk a koncerteken!