Pál Andóca Andi (Zenevilág.net)- Rockzene! Szerelem első hallásra!
Írta: Slayer   
2015. július 04. szombat, 16:08

Pál Andreával, azaz Andócával beszélgettünk, aki a munkája és két gyermek nevelése mellett készíti a nagyon színvonalas Zenevilág.net rock és metal zenei webzint férjével, Pál Ferenccel. Ez a mai világban már alapvetően nem kis fanatizmusról árulkodik, és ha ehhez még hozzátesszük, hogy Andóca, mindezt a határon túlról, a Kárpátaljai Beregszászról teszi, azt gondolom mindenki elismerését egyből kivívta. Bár a történelem elszakította őt az anyaországtól, a 21. századi technológia és a zeneszeretete, behozza őt az ország mindennapjaiba. A benne megtalálható hatalmas energiával és lendülettel és szorgalommal tájékoztatja az olvasóit a vezető rock és metal hírekről, kiemelt figyelmet fordítva a durvább és undergroundabb csapatokra. Magyarként, de ukrán állampolgárként éli a mindennapjait, azonban még a  Szovjetunióban született. Megtanult együtt élni, azonban a véleményét nem rejti véka alá. Elsősorban a zenéről, a zenéhez fűződő kapcsolatáról faggattuk, de szóbakerült a mostani ukrajnai helyzet,a  családja, Beregszász, a magyarországi barátok és a jövő is.

Andóca mesélj kicsit nekünk a szülővárosodról, milyen hely a Kárpátaljai Beregszász? Milyen volt ott felcseperedni?

- Szia Csaba! Üdv a Fémvár olvasóinak!:)

- Beregszász az egyik legcsodásabb, legmagyarabb városa Kárpátaljának. Története dióhéjban: „A magyarok, miután megvetették lábukat a Duna mentén, portyázásra indultak szomszédaik földjére, így a XI-XIII. század folyamán Kárpátontúl a magyar királyok hatalma alá került. Egy 1098. évi okirat szerint Beregszászt I. Endre király fivére, Béla herceg, majd a herceg halála után annak fia, Lampert birtokolta. A Levente valószínűen latinul Lampert volt. Az említett okirat szerint ebből az időből származik a Villa Lampert település név. Később magyarosan Lampert-házának hívják.

A város létrejöttéhez egy legenda is fűződik, amelyet Tompa Mihály, ismert magyar költő jegyzett fel. Ez arról szól, hogy egy Szász nevű pásztor birkákat legeltetett a mostani római katolikus templom helyén. Két kos közt viadal támadt. Amikor véget ért a viaskodás, a pásztor a kosok által feltúrt földben kinccsel teli, nagy korsót fedezett fel, amelyben arany pénzérmék voltak. A pénzt egy kápolna és egy fehér kövű város építésére költötte, így a kápolna körül Beregszásznak elnevezett város keletkezett...” Szóval, nem csak a története, de maga a város is mesés. Jó volt itt felnőni, szeretek itt élni! Rengeteg szép emlék fűz városomhoz. Nagyon szeretem! :)

Hogyan befolyásolta gyermekkorodat, életedet az hogy magyar nemzetiségűként Ukrajnában születtél, nőttél fel?

- Azzal gondolom, sokan tisztában vannak, hogy a hánytatott sorsú Kárpátalja 1920-ig stabilan Magyarország része volt, majd a történelem úgy hozta, hogy Csehszlovákia, Szovjetunió, és 1991-től Ukrajna része lett… Szóval, én még a Szovjetunióban születtem, kezdtem el tanulmányaimat a Beregszász 4. sz. Kossuth Lajos Középiskolában, majd azt ukrán állampolgárként fejeztem be - Kossuthosként. Nem volt egyszerű... de nem volt sok választásunk, alkalmazkodtunk és arra törekedtünk, hogy a nehéz megélhetés mellett ne csorbuljon anyanyelvünk. Erősnek kellett lennünk, főleg szüleinknek, hogy a szigorú nyelvhasználat ellenére továbbra is magyar iskolákba iratták gyermekeiket.

Hogyan befolyásolta az életemet? Akaratom ellenére, az orosz nyelv mellett megtanultam ukránul beszélni és az ukrán állampolgársággal járó fasza élet, csak erősebbé tett. Ami nem öl meg, az csak megerősít… Kb. ilyen itthon magyar földön, magyarként ukrán állampolgárnak lenni.:)

Iskolába szerettél járni ? Mi volt a kedvenc tantárgyad?

- Nagyon szerettem iskolába járni! Minden napom egy élmény volt, annak ellenére, hogy egy iszonyat csintalan csitri voltam és folyton bajba keveredtem…:)) Szerintem, a beregszászi Kossuthosok szinte mindegyik diákja így volt, van ezzel.:) Induljunk ki csak abból, hogy egy suliba jártam Czébely Csabával (Pokolgép ex-dobosa, Helland, Keresztes Ildikó), Leskó Istvánnal (ex-Philadelphia, ex-Cool Head Klan ) és még sorolhatnám a sok jó arcot.:) A hülyéskedés mellett persze voltak kedvenc tantárgyaim: magyar irodalom, történelem, földrajz, biológia. De voltak nem kedvenc tantárgyaim is. pl. a matek, a fizika, a kémia órák...:)

Mikor és hogy találkoztál a rockzenével? Egyből szerelem volt?

- Naná hogy szerelem volt!:) A rockzene már fogantatásomtól jelen volt, ugyanis édesapám rengeteg jó zenét hallgatott: Led Zeppelin-t, Pink Floyd-ot, Deep Purple-t, Jimi Hendrix-et, Hobo Blues Band-et, LGT-t, Omega-t...stb, valamint jómaga is gitározott.

Melyik zenekarok voltak az első kedvencek?

- Jó kérdés!:) Talán, ami először megfogott az a Metallica - Kill Em All című albuma volt, amit a nálam idősebb rocker fiúk hallgattak az iskolaudvaron szünetekben, rongyos kazettáról, valami hulladék elemes magnóról, no meg a Pokolgép „Totális metal” c. albuma...Ehh de szép korszak volt!!! :D Majd tinikorban jött a Guns 'n' Roses őrület, ami egész sokáig kitartott. A dallamosabb rock zene mellett kegyetlen vonzott a durvább vonal is: Sepultura, Pantera, Obituary, Paradise Lost később a Slayer. Magyar bandák közül pedig hatalmas szerelem volt a Moby Dick, Akela, Pokolgép, Beatrice, Aurora...

Andóca férjével Fecával és Smicivel.

Emlékszel az első koncertedre?

- Már fentebb szóbakerült Czébely Csaba, és Leskó István neve. Nos, nekik volt itthon egy Worst névre hallgató bandájuk. Sokat eljártam a próbájukra…és az ők koncertjük volt az első, amely a beregszászi kultúrházban került megrendezésre. Hatalmas őrület volt! Imádtuk Őket! Voltak saját szerzeményeik, de mellette Pokolgép feldolgozásokat is toltak.:) Aztán '96-ban első ízben láttam, hallottam az ungvári illetőségű, mai napig működő death metalt művelő Castrum zenekart. Az valami állat volt!. Akkora őrületes erővel tolták arcunkba a sulyos riffeket, hogy ott mindenki megveszett. Aznap este rengeteg 8 napon túl gyógyuló testi sértést sikerült beszereznem, de nem bántam, iszonyat boldog voltam, hogy részese lehettem annak a bulinak, és onnantól már nem volt megállás.:)

Honnan jött az ötlet, hogy Ukrajnából egy magyar nyelvű rock/metal webzint indíts?

- A zenevilag.net megálmodója, létrehozója sajnos nem én vagyok. A lap több mint 10 éves múltra tekint vissza. Kezdetekben a rockzene mellett nagyobb hangsúlyt kapott az alternatív muzsika, valamint a populárisabb zene. Párom és én később kerültünk a Zenevilághoz, igaz akkor még csak külsősként szállítottuk a cikkeket. Majd idővel szerkesztők hiánya miatt egyre kevesebb írás jelent meg az oldalon és épp csak létezett. Ezt a csendet kb. 2010 környékén törte meg párom, majd én. A Zenevilág.net mellett előbb a Vaskarc.hu oldal szerkesztőjeként működtem, majd a Viharock.hu oldalnak publikáltam, végül arra az elhatározásra jutottam, hogy sokkalta kézenfekvőbb energiát fércelni a Zenevilágba, ugyanis fesztiválokon a ZV sajtósaként voltunk jelen. Idővel már csak ketten rendezgettük a lapot, és annak arculatát a saját zenei ízlésünkre alakítottuk. Jelen pillanatban a rockzene mellet a súlyosabb műfaj élvezz priorítást. De azért igyekszünk minden felkérésnek eleget tenni.:)

A zene kiteszi szinte az egész életed, mivel alapvetően egy zeneiskolában dolgozol, utána pedig otthon folytatod és készíted a Zenevilág.net-et, nem szoktál néha besokallni?

- Haha :D Nem! A zenesuliban mást nem hallok napi 8 órában csak a régi nagy klasszikus zeneszerzők műveit több féle hangszeren előadva, néha rettenetesen falsul, amit már az elmúlt évek során szépen megszoktam. Egy ilyen nap után pedig ajándék tud lenni mondjuk a Sepultutra „Chaos A.D.”, vagy Tom Araya hangja…:D Lazításként hat rám a Zenevilág szerkesztése, egy-egy újabb metal zenekar zenéjének megísmerése, interjúk készítése. A jó zenéből sosem elég!:)

Andóca jobb oldalán a párja Feca.

A férjed szintén részt vesz a webzin szerkesztésében. Úgy tűnik nagyon harmonikusan éltek, nagyon egy hullámhosszon mozogtok. Hogy ismerted meg őt?

- Igen, Fecával (Pál Ferenc, a szerk.) közösen működtetjük a Zenevilágot. Mivel mindketten dolgozunk így nem tudunk túl sok időt az oldalra fordítani, de igyekszünk minél gördülékenyebben megoldani, hogy napi szinten kerüljön fel friss hír, infok az oldalra, és persze vita nélkül osztjuk meg a „munkát”.:) Fecát hogyan ismertem meg? :) Elég hosszú a sztori. Valamikor 13 évesen ismertem meg, ő már akkor javában benne volt a rockéletben. Fec 7 évvel idősebb tőlem.:) Később barátok lettünk, jó cimborák és bebizonyítottuk, hogy lány és fiú közt hosszútávon szex nélkül nem működik jól a barátság. :D

Két kislány anyukája vagy. Hogyan tudsz mindenre időt szakítani? A kislányaid szeretik a rockzenét?

- Bizony, szerencsés vagyok, két csodás leányzó anyukája lehetek. Elsőszülött csemetém, Alexandra 16 éves, második porontyom, Zsófia 9 éves.:) Mindketten kultiválják a jóféle rockzenét, persze nekik is megvannak a saját kedvenceik. Majd idővel szépen kialakul az ő ízlésük is. Nagyobbik lányom idén fejezte be a zenesulit, főhangszere a fuvola volt, Zsófia pedig már 5-ik éve hegedül és mellékhangszeren furulyázik is. Szóval, a tiszta alapokat megkapták.:) Idő pedig alig jut bármire is, sajna abból kevés van. Néha nem bánnám, ha egy nap 48 órából állna.

Andóca lányai: Alexandra és Zsófia.

Hogyan jellemeznéd röviden magadat?

- Életimádó, őrült dög! :D

Milyen a rockzene helyzete felétek? Vannak jó csapatok? Ajánlanál nekünk egyet!?

- Beregszászban konkrétan halott. Voltak jó csapatok, de sajna a jelenlegi ukrajnai helyzet miatt feloszlottak, szétszéledtek. De remélem, hogy ez az állapot nem fog sokáig tartani és újra itthon tudhatjuk a Cold Comfort zenekar tagjait és tolni fogják a jobbnál jobb partikat. Viszont néhány km-re tőlünk, Ungváron, valamint annak körzetében több banda is működik és folyamatosan koncerteznek. Akiket ajánlanék az a Castrum. Le a kalappal Kornél, a frontember előtt, kitartásának és fanatizmusának köszönhetően számos alkalommal kerültek már megrendezésre a Death Metal Assault és az UzhGoreRot elnevezésű események. Ezeken a rendezvényeken nem csak a helyi bandák kapnak fellépési lehetőséget, több magyar, külföldi zenekar is bemutatkozhatott eddig: Angerseed, Nigromantia, Kill With Hate, az osztrák VxPxOxAxAxWxAxMxC...stb. 

Ez egy elég speciális közeg. Ott kint is mindenki metaltesó, nemzetiségtől függetlenül, vagy van ellenségeskedés?

- Szerencsére ebben a közegben nincs ellenségeskedés. Még nem tapasztalatam hasonlót. A fentebb említett ungvári bulikon, ahol többségben vannak az ukrán, orosz rockerek, abszolút teljes a megértés és nincs balhé. Összekapaszkodva megy a hajrázás egy-egy közös kedvenc banda koncertjére. Az országban folyó szar helyzetért nem a nép felelős, a szart fentről keverik a bársonyszékből.

A kelet ukrajnai háborús körülményekből, a mindennapjaitokban mennyit érzékeltek? Mesélj nekünk, mint autentikus személy, hogy ez mennyire érint egy kárpátaljai magyar embert?

- Mivel Beregszásztól, Kárpátaljától kb. 1500 km-re folyik a vérontás így az aggreszívitásból nem sokat érzékelünk. Viszont a megélhetés egyre nehezebb, és az állandó behívások rettegésben tartják a kárpátaljai családokat, hadköteles férfiakat… Nem egyszerű az itthon maradt emberek élete, mondhatni szar. Havi 10-15 ezer forintnak megfelelő fizetésből kell egy átlag embernek megélnie és pont ennyi összegből a nyugdíjasoknak is...De ezt a témát inkább itt lezárnám, elég lehangoló erről beszélni…

Mit gondolsz, mit hoz nektek a jövő? Vársz a közeljövőben bármilyen változást az ottani létben?

- Nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzet bármilyen jót hozhat ennek az országnak. Változást? Persze, hogy várom a változást, várom a békét, várom hogy egyszer itthon Kárpátalján legyünk szabad magyarok.

Andóca a Nigromantia zenekarral.

Visszatérve a metalra, nagyon sok csapattal kerültél már közeli kapcsolatba, kik mostanság a szíved csücskei a magyar zenei életből?

- Kicsi szívem csücskei a debreceni Angerseed, a nyíregyházi Nigromantia, a nyírbátori Drow, a komáromi Vesztegzár, Nadir, Omega Diatribe, Frost, Watch My Dying és még vannak néhányan.:)

Mely külföldi csapatokat favorizálod jelenleg?

- Obituary! Baszki mekkora lemez lett már az Inked In Blood! Imádom! Továbbá Gregor Mackintosh bandája a Vallenfyre, az is odabassz és gyakran szól még az Avatarium muzsikája is. De még mindig szívesen kaparom elő az ős Sepultura, Slayer, Pantera albumokat.

Legjobb 5 metal lemez?

1. Obituary - Inked In Blood

2. Mytra – Beta

3. Vallenfyre - A Fragile King

4. Sepultura – Chaos A.D.

5. Pantera - Vulgar Display of Power

Sör vagy bor?

- Sör, bor, pálinka!:)

Bakelit vagy CD? esetleg MP3?

- Bakelit az értéke miatt, de egyértelműen CD!

Külső vagy belső?

- Ha ennél a kérdésnél az emberi tulajdonságok számítanak, akkor a belső értékek számomra fontosabbak..;)

Fesztivál vagy klubkoncert?

- Na ezzel megfogtál. :) Mindkettőt imádom. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, a lényeg hogy szóljon a Rock & Roll!

Budapest vagy Kijev?

- Mivel Kijev eddig kimaradt az életemből így 100% befutó, Budapest . ;)

Koncertekre eljutni Beregszászról, nem egy könnyű dolog, te mégis rendszeresen átjársz Magyarországra, miközben néha az elkényelmesedett fiatalok a feneküket sem emelik fel a gép elől, hogy a városukban a sarki klubba leugorjanak egy koncertre. Mit üzennél nekik? Miért pótolhatatlan élmény ez?

- Sajnos nem rendszeresen, mivel a távolság és az anyagiak sokszor közbeszólnak. Így rengeteg jó koncertről lemaradunk, viszont az igaz, hogy egy-egy nagyobb külföldi, hazai kedvenceinkért képesek vagyunk, áldozni, több 100 km-t utazni. Fotelrockereknek annyit üzennék, hogy csak egyszer kóstoljanak bele a valós életbe, az élőzene káprázatos világába, azt egy fasza baráti társasággal fűszerezve. Tuti nem bánják meg, főleg ha egy-egy kedvenccel buli után még le is sikerül pacsizni, 1-2 szót váltani.:)

Az elmúlt évek során több interjút készítettél magyarországi zenekarokkal. Akadnak köztük olyanok, akikkel azóta szoros barátikapcsolatot ápoltok?

- Természetesen igen és ezért is imádom a Zenevilágos hobbimat! :) Fentebb már elhangzott az Angerseed neve. Mányák mesterrel sokat beszélgetünk és többnyire egyhullámhosszon vagyunk, vele mindig jó dumálni! Aztán a Vesztegzár-os fenegyerekek, Kupica – szakállas barátom, Monesz, velük is gyakran billentyűkaratézok.:) Remorse-s fiúkat is imádom, különösen Hocza Robikát – Igort (igaz vele az elmúlt hetekben nem sokat beszélgettem, de tudom, hogy azt egy személyes találkánál többszörösen pótoljuk finom házipálinka kíséretében;)), ő földi jó barátom… Itt még megemlíteném Novák Árpit az Overcast torkát, óriási beszélőkéje van a fiúnak..:)), aztán a Nadir-os Tauszik Vityát, vele is egy élmény minden találka, beszélgetés. Nos, ha már a szoros barátikapcsolatoknál tartunk, kiemelném Róm Gabrielt. Gabriel valamikor a Remorse hangja volt, de én a Friday korszakából ismertem meg, rá mindig lehet számítani, és nem utolsósorban az Ezüst-Patak zenekar tagjait is a barátaim közt tudhatom! De ez a lista még így ebben a forában nem teljes, de inkább nem untatom a nagyérdeműt.:)

Andóca és az Angerseed.

Kedvenc magyarországi fesztiválod?

- Arlói Hellness hétvége, mely Magyarország egyik legszebb helyén kerül évente egyszer megrendezésre, az Arlói-tó partján. Ez egy kis fesztivál, egy színpaddal, de ott reggeltől-reggelig szól a rock, mindenki mindenkit ismer és mindenki szereti a pálinkát!:) https://www.facebook.com/events/442495535926815

Nyári fesztiválok, koncerttervek?

- Ami tuti, az a Fezen Fesztivál, illetve Arlói Hellness hétvége és ezenkívül kisebb-nagyobb klubbulik, melyek csak úgy menet közben alakulnak ki.:)

Kárpátalján, van olyan fesztivál, amit jó szívvel ajánlanál nekünk?

- Persze! Az ungvári Castrum zenekar frontembere által szervezett UzhGoreRot fesztivált tudom ajánlani a keményebb fémzene kedvelőinek. Garantált az aprítás! :)

Az ukrán nagyvárosokban milyen szintű a rock/metal élet?

- Valamivel mozgalmasabb, mint Beregszászban. Főleg ősztől indulnak be a klubbulik.

Van valami hobbid? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

- Hobbim a Zenevilag, valamint az olvasás. Szabadidőmben pedig zenét hallgatok, koncertekre járok és kirándulni, túrázni is szoktam a lányaimmal, kutyámmal.

Mi tart téged Beregszászon? Sohasem gondoltál arra, hogy Magyarországra költözz, vagy még nyugatabbra?

- Szeretek itt élni, hiszen itt nőttem fel Beregszászban. Nagyszüleim is itt születtek, éltek, ide köt minden emlékem, jó, kevésbé jó. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem fordult meg a fejemben az elköltözés ötlete. Sőt! Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban...és tudom, ha ez egyszer bekövetkezik, bennem hatalmas tátongó ür fog keletkezni és lehet hogy padlóra küld majd a honvágy...Szóval, végleges költözésről szó sem lehet, azt nem bírnám ki! :)

Kik olvassák a Zenevilágot? Be lehet ezt földrajzilag határolni?

- Igen, be lehet határolni. Zömében magyarországiak olvassák a ZV-t, de kapunk figyelmet Oroszországból, valamint az Egyesült Államokból is. :)

Fesztiválokon azt tapasztalom, hogy nagyon összetartó a magyarság, míg a mindennapok szintjén ez egyáltalán nincs így. Szerinted mi az oka, hogy egy adott zenei stílus így összekovácsolja az embereket?

- A zene ősidők óta létezik, és használják az emberek lelkiviláguk kifejezésére. A dallamok, a harmóniák egy fajta lelkikapocs a zenélő és a zenehallgató közt. Nagyon fontos lételeme az emberi léleknek, testnek. Hatalmas varázsa van, hatására érezzük magunkat egyszerre szabadnak, erősnek, jókedvűnek vagy akár szomorúnak és mindezt a katartikus állapotot mi emberek függőként imádjuk megélni! Ilyen a rockzene, összetart, erősé tesz.

Andóca és Zsófia.

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen projekteken dolgozol?

- Terveim közt szerepel nyerni a Lottón, aztán irány Las Vegas!:) Viccet félretéve, lányaim további tanulmányaira kell gondolnunk, így a fő cél a gyerekeink jóléte. Mindemelett tovább szeretnénk folytatni a Zenevilágot és minél több olvasóhoz eljútni.

Mit gondolsz, ha lenne egy kezdő zenekarod, hogyan próbálnál meg minél nagyobb ismertségre szert tenni?

- Először is élnék az internet adta nagy lehetőségekkel. Minél több helyen, több emberrel osztanám meg a zenémet és persze elfogadnám az építő jellegű kritikákat és nyitott lennék minden hasznos tanácsra. Kitartás és alázat nélkül nincs gyümölcse a fáradtságos munkának.

Milyen tanáccsal látnál el egy kezdő zenekart a médiával kapcsolatban?

- Rengeteg online rock magazin működik Magyarországon és külföldön egyaránt, melyek szívesen publikálnak tehetséges zenekarokról. Azokat lehet megcélozni és azáltal is minél több zeneimádóhoz, olvasóhoz eljutatni a zenét.

Hol lehet veled legközelebb Magyarországon találkozni?

- Hol akarod? :)) Szerintem a Fezen fesztiválon! :)

Mit üzensz a hazai metal rajongóknak?

- Itt a nyár, a sok állat fesztivál, szabadtéri buli, tépjetek ki a haverokkal a szabadba és élvezzétek a metalt!:)

Neked pedig köszönöm a kérdéseket, a lehetőséget! (Mi köszönjük Andóca!)

Andóca, Kemencei Balázzsal (Stonedirt, Wall Of Sleep) és Erdélyi Péterrel (Salvus).