Bemutatkozik a zenész - Interjú Sári Krisztiánnal, azaz Kacsával a Dirty Dawn basszusgitárosával!
Írta: Slayer   
2015. május 28. csütörtök, 16:49

Egy nagyon jókedélyű bemutatkozás, a pécsi Dirty Dawn nagyszájú, bevállalós bőgősétől, Sári Krisztiántól, akit mindenki csak Kacsaként ismer. Keveredik benne minden és így alkot tökéletes egyveleget. Az Alföldről származik, de ma már a Mecsek lábánál él. Egy igazi punk, akinek a matematika és a fizika a kedvence. Diplomás mérnök ember és főnök, aki hétvégente, évek óta apró klubokban nyomja a punkrockot. Egy igen színes egyéniség! Ismerkedjetek vele...

Kacsa milyen környéken nőttél fel? Milyen családi környezetben cseperedtél fel?

- Sziklák hamu és por vett körül, és farkasok neveltek, ezért lettem ilyen kurva kemény! Viccen kívül semmi extra, tök normál és rendes családom van, nem is tudom mi a picsa ellen lázadtam annyira gyerekkoromban, az egyetlen dolog, amiben abnormálisak az az embertelen türelem velem szemben. Sima középosztály, két szülő még mindig együtt, és két elbaszott fiútestvér, ennyi. Egyébként Alföldi gyerek vagyok Tass-ról. Jó kis nyugger alföldi falu a Duna mellett. Manapság kezdem értékelni, ha hazamegyek azt a nyugalmat, ami kölyökkoromban felbaszott.

Tanulással hogy voltál? Kedvenc tantárgy?

- Ez egy érdekes kérdés, 2 suliból basztak ki. A magatartásom kettes, a szorgalmam ötös volt. Igazi pöcsfej voltam, minden szar ellen lázadtam, de tudtam, hogy a tanulmányaimmal meg kimosdatom magam a szarból...(persze aztán egy idő után mindig betelt a pohár)haha. Egyébként Matek meg fizika már a kezdetektől, gimiben utolsó pár évben már matek órákra sem nagyon jártam, csak konzultációkra. Aztán meg valahogy a fősulit is végignyomtam. Itt már nagyobb volt a szopás, mert bármit csináltál le sem szarták mekkora "egyéniség vagy" tanulni kellett...persze itt már közben bejött a képbe a r'n'r, meg a meló is, szóval eltartott egy darabig de végül épületgépész mérnök szakon diplomáztam. Szóval maradt a matek meg a fizika

Hogy kerültél kapcsolatba a rockzenével?

- Fater! Ennyi 4-5 éves voltam mikor először elrángatott koncertre. Kis hugyos koromban tolta a Hendrixet, a Hobó-t (Az nagy kedvence!) meg a Stonest. Tényleg nagyon hálás vagyok szüleimnek, hogy nem hagyták elkurvulni a zenei ízlésem. Csak hogy lásd Fater mekkora figura volt ált suli 4.-ben Vállig érő hajam volt, és elvitt fülbevalót lövetni. ("Szigorúan a balba!") Aztán persze szegény kapta az ívet a szülőiken. Talán amire a legbüszkébb vagyok, egyszer elvitt Ős Bikini koncertre.

Minek a hatásár és hogy került hangszer a kezedbe?

- Szokásos sztori, gimiben szobatársam gitározott. Mondta, van valami eladó korhadt uszadékfája, de ha megveszem, csinálhatunk zenekart...tessék, és elszabadult a szörnyeteg...Gazdagodtam egy csodás csehszlovák hangszerrel egy nyárnyi meló után.

Mik voltak a tinikori kedvenc zenekaraid, és miket hallgatsz manapság?

- Hát mi a tinikor???Amint mondtam normális gitárzenén nőttem fel, de 16-17 voltam mikor a haverral elkaptunk egy Pantera meg egy Dog Eat Dog kazit, na onnantól nem volt megállás...Elég hamar rápörögtem a HC-ra meg a punkra. Töménytelen mennyiségű deszkáspunkot és hardcore-t hallgattam. Ezek nagy részét még most is imádom: Sick Off It All, Agnostic Front, Strife, H2O, Millencolin, Lagwagon, PennyWise, Satani Surfers, Less Than Jake, ReelBigFish meg persze a Blink182. Utána egy Rock'n'Roll-osabb vonal Backyard Babies, Hellacopters, Social Distortion Manapság már észveszejtően vegyesen hallgatok zenét. Például töménytelen mennyiségű Led Zepp-et hallgatok. Egyre jobban visszanyúlok a Trash vonalhoz is. De ha mondanom kell 5 bandát amit bármikor bárhol: Motörhead, Ramones, Social Distortion, Misfits, Rancid.

A Dirty Dawn előtt milyen formációkban zenéltél?

- Hát még odahaza volt egy Chematox nevű punk banda, ami később AnnoDacumal néven futott, ezt kedveltem, régi Európa Kiadó-kat, meg URH-t toltunk. Aztán jött a főiskola, meg Pécs... Onnantól időrendben: Brigád, Leave It Behind, Creep, Dirty Dawn.

Dirty Dawn - Tattoo My Soul

Első fellépés?

- Hullarészegség, nem sok van meg a dologból, de valahol van egy fénykép róla, anarchia póló, potter szemüveg...Tasson volt egy kocsmában, és ki jöttek a zsaruk...kurva büszke voltam magamra! Mi cél kell még egy 17 éves punknak...hahaha

Zeneszerzésben, szövegírásban résztveszel?

- A szövegek nagy részét eddig én követtem el, a zenébe inkább csak hozzáteszek, konkrét számokat nem igazán tudok írni, viszont jól látom egybe a dolgokat. Inkább ilyen szerkezeti dolgokba szoktam belepofázni. A melódiákat meghagyom a 6 húrosoknak

Első stúdiós élmény?

- Brigád - Álmodj Tovább EP...gyalázat szar voltam...hahaha Valahogy nem az én világom, minden steril. Pontos, zajmentes, és annyi hangzás és lehetőség van, egyesek ezt élvezik, nekem ez a pokol

Rengeteg tagcserén esett át a Dirty Dawn, mostanra te maradtál csak az alapítókból, szerinted ennek mi volt az oka?

- Marha büdöseket fingok a mikrobuszban, és mindenki kiborul tőle...vagy...egy zsarnok kis köcsög vagyok... Komolyabbra fordítva a szót, a Dirty-ből nagyon kevesen távoztak rossz szájízzel. Lehetne ezt fejtegetni, mi miért van, de maradjunk annyiban, hogy az esetek nagytöbbségében az élet szólt közbe. Legtöbbször meló... Nagyon ritka az a kitartás, amivel én ragaszkodom az álmaimhoz. Sokan feladják, és elmennek, nyugisabb élet, több lóvé más városban. Soha senkire nem haragudtam emiatt. Nem egyszer táncoltam én is pengeélen. De valahogy mindig összejött hogy maradjak...ennyi.

Tartod amúgy a kapcsolatot a régi tagokkal?

- Dodót leszámítva (mert Németben él), majdnem mindenkivel hetente találkozunk, iszunk, bandázunk. Ha minden igaz Nyuszkával egy cégnél fogunk dolgozni. Szerintem ez mindent elmond.

Hogyan jellemeznéd röviden a mostani társaidat?

- Beteg állatok! Nem akarok személyeskedni, de egy biztos, nagyon jó ez a felállás, és nagyon jól érezzük magunkat bárhol is vagyunk. Szerintem ez a lényeg.

Azt pontosan lehet tudni, hogy anyagilag egyáltalán nem éri meg ezt a típusú zenét játszani, szóval az tuti, hogy nem a pénzért játsszátok ezt a műfajt. Hogy fogalmaznád meg, téged mi motivál, mi hajt a koncerteken, a stúdióban a próbán?

- Szerintem, ezt nem lehet megfogalmazni, az egész, az utazás, a közönség, a hangszerek, az erősítők, ez olyan dolog, amiről az emberek 98%-a csak álmodik. Fantáziál, hogy de jó lenne, én meg csinálhatom.

A magánéleted hogy viseli a zenész létedet?

- Nagyon szerencsés vagyok-e téren, támogatva vagyok. Magyarán: Elviseli hogy szombat esténként rocksztárnak képzelem magam, és hogy néha több gitár van a lakásban, mint tányér, vagy hogy a nyaralás pénzünket erősítőre költöm... (szerintem egy földönkívüli)

Mi a civil foglalkozásod? Miből finanszírozod mindezt?

- Az ország egyik legnagyobb műanyagipari cégénél vagyok környezettechnikai igazgató. Szerencsére nagyon finanszírozni nem kell, persze a hangszerére mindenki maga költ, és nem keveset, de a zenekar már eldöcög nullszaldósan, ha ügyesen csinálom a dolgokat.

Mi a véleményed a mai hazai HC/metal undergroundról? Jó irányba halad?

- Posvány az egész, úgy ahogy van. Képmutogatás meg f.szméregetés. De persze vannak kivételek, és az Övék a legnagyobb tisztelet!!!! Ha Ők kitartanak, még lehet valami a dologból.

Pár környékbeli csapattal, rendkívül jó kapcsolatot ápoltok, ott segítitek, egymást ahol tudjátok, sőt az új EP egyik legjobb dalában (Sopianae Hardcore) is szerepet kaptak ezek a srácok. Mit jelentenek neked ezek a csapatok?

- Potenciális veszélyt a még megmaradt tagokra!!!! haha Ők a BARÁTAINK! Bármilyen szar zenét is csinálnak szeretjük őket! Haha Kicsit komolyabban, valahogy úgy alakult, hogy ez a 3-4-5 banda az elejétől összetartott, és nekem talán egy kicsit azért ilyen kedves ez a dolog, mert nekem ez a Hardcore, tudod mind a NYHC klipekben, csak mi kicsiben nyomjuk, haha. Rengeteget köszönhetünk egymásnak. (Csak hogy ne maradjon el a nevük: Don Gatto, Sonic Rise)

Dirty Dawn - Sopianae Hardcore feat. Don Gatto & Sonic Rise

Hogy érzed, a saját városotokban milyen szinten mozogtok? Van Pécsi keménymagja a rajongóknak? És az országos ismertségetek hogy áll? A sok koncert megtette már a hatását?

- Én van hogy Busszal van hogy kocsival, Krissz és Roli többnyire gyalog.... Azt kell hogy mondjam hogy bár meglepő számunkra is de van pár ember aki eljön a környékbeli koncertekre. Már lett egy másik pécsi HC csapat is. Szóval alakul a móka. Sőt, egy pólót is ihlettünk! (öröm bódottág) Hogy megtette-e a hatását nem tudom, ezt majd a közönség dönti el. Mindenesetre rengeteg atom jófej embert ismertünk meg a koncertek alatt, vannak, akik már direkt ránk jönnek, ha több bandával játszunk. Ez elég fasza érzés. Nincsenek nagy igényeink. Ennyi elég hogy kitartson a következő buliig

Két EP és számtalan koncert után mi a közeljövő várható nagyobb eseménye a csapatnál? Valami új klipről hallani? Külföld?

- A klip készül, már félig meddig készen van. A többi meglepi. Külföldöt folyamat tervezzük, de hát idő-idő-idő, szerintem azért ősszel összejön majd valami. Meg ősszel lesz pár móka a Punkhenger Tour-ral, ETA, Prosectura, Picsa társaságában. Meg persze klubozás orrvérzésig

Az új felállás írt már dalokat?

- Igen

Manapság rengeteg csapat nyomul a klubokban, sőt sokkal több a zenekar, mint a fellépési lehetőség, mit gondolsz, mivel lehet kitűnni?

- Azzal, hogy nem a picsáját játssza az ember, hanem kézen fogja a zenésztársait és elindul koncertezni. Tele van a világ bohócokkal, 25-30 évesen arról álmodoznak, hogy majd a zenélésből élnek meg, közben meg ki sem teszik a lábukat a falujukból, és mivel szimultán dugják a falu 3 rokkercsaját kurvanagy rocksztárnak képzelik magukat. Aztán véletlen eltévednek a faluhatártól 15m re, ahol már csak 5-en kíváncsiak rájuk, és egyből feloszlanak meg visszavonulnak. Ezek közül nem nagy dolog kitűnni. Szerintem egyébként, amire manapság nagyon kíváncsiak az emberek az az, hogy hiteles legyen és őszinte, tök mindegy milyen zene. Nálunk sincs műkeménykedés, ha jó kedvünk van szétbohóckodjuk a koncertet, ha meg valakinek szar napja volt akkor egy igazán dühös zenekart látnak majd, de pont ettől izgalmas. A másik titok hogy ne akarj kitűnni...haha és már ki is tűntél, a sok feltűnési viszketegséges közül.

A média szinte teljesen hanyagolja a keményebb zenéket, ezért állandóan megy a sírás, de gondolom ez titeket nem zavar, hisz ez egy igazán koncertműfaj. Vagy gondolod, van rá esély, hogy a közmédia hasonló zenéket játsszon?

- Nincs, és nincs is rá szükség szerintem, ez a zene sosem volt a nagyközönség zenéje, azonnal elveszítené a hitelességét, ami jelen esetben talán a legfontosabb fegyverzet.

Kedvenc hazai fesztiválod?

-SZ.A.R. Feszt, Rockmaraton (Mindig csak erre a kettőre hívnak minket) Idén már a SZ.A.R. feszten hurkával kellett megvesztegetni a szervezőket...szóval egyre SZ.A.R.abb a helyzet ...haha

X. SZ.A.R. feszt 2014 promo - Dirty Dawn SHPC

Mit gondolsz, a nagy fesztiválok miért folyamatosan ugyanazt a pár csapatot léptetik fel? Senki sem mer önálló döntést hozni?

- Ebbe ne menjünk bele...meg van a magam véleménye. De maradjunk annyiban, hogy amíg egy Death By Stereo-n 120-an vannak, egy Pokolgépen meg 4000-en addig nem kell világmegváltást várni a szervezőktől. Nekik ez biznisz, és nem hülyék hogy maguk ellen szervezzenek. Ez a közönség sara ha tetszik ha nem.

Szavazzon a közönség, ez egy kényelmes álláspont nem?

- Nincs is szebb mint mikor Marika néni a rég nem látott kisunokájára nyomkodja a like-ot hogy a MARDUK előzenekara lehessen. Nőkben sem komálom az önbizalom hiányost, nem hogy zenekarban. Minket nem nagyon láttál még szavazatokért kuncsorogni. Ami csak így megszerezhető, azt köszönjük nem kérjük...nem véletlen lásd SOIA A38 (Abba a buzi játékba beszálltunk, de elég hamar kapcsoltunk hogy szopatás az egész, ezért inkább a haverok malmára hajtottuk a vizet...) Egyébként fesztiválokon ezeket direkt meg szoktam nézni akit 12 000 like-al beszavazott a közönség...elmész aztán ott dülöngél 3 varjúnak öltözött zenekari barátnő, meg a srác aki már az előző koncerten is ott ült részegen...színpadon meg megy a cinkedarálás...gratulálok, megérte 3 hónapig másodpercenként 5 öt kattintani...hülyegyerekek

Dirty Dawn - Hey Mama

Ajánlanál nekünk egy jó magyar csapatot?

- Mondjuk legyen három. Most direkt nem a haverokat sorolom fel, őket alapból mindig ajánlom.

-Téveszme

-C.Y.D.

-RedLineOffside (Ők már nincsenek sajna)

Mit gondolsz, mikor tud betörni a mai „nagy” zenekarok közé valami új csapat? és kik lehetnek majd?

- NEW FRIEND REQUEST (Bocs Tim nem tudtam kihagyni <3)

Van még valami hobbid a zenélésen kívül?

- Manapság kezdtem bakelitet gyűjteni...jó olcsó hobbi ez is basszameg...szerintem legközelebb golfozni fogok, azt mondják az még jó olcsó...

Mit gondolsz a zeneipar jelenlegi helyzetéről? Nektek minden kiadványotok ingyenesen letölthető. Nektek segít a letöltés, míg mások átkozzák. De a technológia változása vissza nem fordítható. Jó ez az út, hogy közelebb kerülnek, zenészek és rajongók.

- Nem az én dolgom eldönteni, hogy jó-e, most ez a helyzet, ebből kell előnyt kovácsolni. Még mikor a Brigádnak voltak CD-i, mi Szakonyival akkor is toltuk fel mindenhová, mert úgy voltunk vele, ha mi tesszük fel, legalább jó minőségben lesz fenn, nem valami kókler szart töltenek fel...ez a szemlélet azóta is megmaradt. Szerintem azok átkozódnak akik nem képesek haladni a korral, lehet hogy nem veszik a lemezeket, de közben egy valagnyi kapu meg kinyílt, egy csomó fórum ahol elérheted a közönséged, elcsábíthatod koncertre, hogy vegyen pólót...magyarázd ezt el a Demjén Rózsinak...nah így múlik el a világ dicsősége...És az is hidegen hagy hogy nem fogy a Csapda CD a MOL kutakon...

Milyen egy tipikus Dirty rajongó? Tini? Egyetemista? Munkás? Punk?

- 60-90-60...ja nem fordítva...elbasztam

Mi az a zene, amit ha csak meghallasz, elmenekülsz?

- Dzsent, Crabcore, meg a többi ócska fos póz zene

Politika érdekel?

- Mint zenész NEM, mint ember...ÚGYSEM

Ossian koncerten mikor voltál utoljára?

- Nyáron Demével, Zorall Sörolimpián...nagy botrány volt

Mit érzel a színpadon, miközben pengetsz, előtted pedig a közönség a dalaidat üvölti?

- Tuti kamuznak még én sem értem a szöveget...

Szerinted fontos hogy egy rockzenekarnak legyen megjelenésben is egyénisége?

- Valamilyen szinten igen. De érezni kell a határt egészséges összkép, és pózolás között...ez mindenkire rá van bízva.

Milyen tanácsot adnál egy ma kezdő zenésznek?

- Tiszteld a zenét, és a zenésztársaid, mert csak ők vannak, másra nem számíthatsz ebben a körben. Meg hogy legyenek alázatosak, nincs gusztustalanabb, mint egy rakás nagyképű balfasz a színpadon....nézz meg minket, lehetsz balfasz arcoskodás nélkül is. (Nevet)

 

 

Dirty Dawn - Just a Jerk