NYOS - A Brit-finn zajduó lesz a Zeal & Ardor előzenekara november 13-án!
Írta: Slayer   
2018. október 05. péntek, 18:03

Egy évvel első magyarországi koncertje után új lemezzel tér vissza a black metál színtér egyik legeredetibb produkciója, a Zeal & Ardor! A tavalyi A38-as fellépés után ezúttal, november 13-án az Akvárium Klub KisHalljában lép fel a svájci gitáros-énekes, Manuel Gagneux és delta-blues spirituálékat metálsújtással, voodoo kántálást brutális blastbeatekkel ötvöző együttese. Az előzenekar a brit-finn zajduó, a NYOS!

"Képzeld el, hogy Django kecskét áldoz egy oltáron, míg a háttérben megláncolt rabszolgák kántálnak, a hangjuk pedig összemosódik a láncfűrésszerű gitárriffekkel. Aztán a sátánista szertartásokat idéző ritmikus lánccsörgetés valahogy átúszik egy hátborzongatóan ismerős norvég black metál dalba" – indulásakor így szólt a svájci one-man-project, a Zeal & Ardor bemutatkozása, és ennél azóta sem tudunk találóbbat. Manuel Gagneux zenéje ugyanis valóban megidézi a Mississippi-delta beborult blues-zait és az amerikai rabszolgák gospeljét, miközben érezhetően merít az első generációs black metál zenekarok zsigeri sötétségéből is.

Az egész projekt szinte véletlenül indult: A frontember a 4chankommentelőit kérte meg, hogy mondjanak két eltérő műfajt, ő pedig megpróbálja összerakni őket egy számmá. Az egyikük a black metált mondta, - és bár elsőre furcsának találta az ötletet, minél jobban belemélyedt a dalírásba, annál inkább kiforrta magát a koncepció. Olyannyira, hogy sokan még azzal is megvádolták őt, hogy egyes részeknél nem őt hallani, hanem Alan Lomax amerikai népzenekutató és -gyűjtő valamelyik elfeledett felvételét.

ZEAL & ARDOR - Intro

Nem csoda, hogy az első lemez óriási hájpot gerjesztett, a szólóprojektből meg Időközben teljes értékű zenekar lett, amely megalakulása után egy évvel már a Psycho Las Vegas-on, a Roadburnön, a Great Escape-en vagy a Le Guess Who?-n játszott. A közönséget pedig meggyőzte a produkciót átható okkult-spirituális hangulat: akárcsak az A38-on nemrég fellépett Batushka, a Zeal & Ardor műfaji kereteket szétfeszítő, új utakat kereső zenéje.

A svájci metálgospel-produkció új lemeze, a Stranger Fruit (a cím eleve utalás az egyik leghíresebb blues-spirituáléra, Billie Holiday Strange Fruitjára) alig pár napja, június 8-án jelent meg, és most itt van hozzá az európai turné is. A koncertkörút során a Zeal & Ardor visszatér Budapestre is, ezúttal az A38 Hajó szervezésében az Akvárium Klub KisHalljában lép fel november 13-án.

Zeal & Ardor - In Ashes // Live 2017 // A38 Rocks

Liveurope / Az A38 Hajó bemutatja

Zeal & Ardor (CH)

Stranger Fruit Tour 2018

NYOS (UK/FIN)

2018. november 13., kedd 20:00

Akvárium Klub KisHall Erzsébet tér 12.

Jegyár: 4.900 Ft, limitált számú elővételben: 3.900 Ft, limitált early bird: 3.500 Ft.

Jegyek kaphatók elővételben az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón, valamint az Akvárium Klubban. A NYOS fellépése az európai tehetségeket támogató Liveurope programsorozat része.


Lemezek

Devil Is Fine, 2016

Stranger Fruit, 2018


Honlap 

Facebook 

Instagram 

YouTube 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud 

Twitter

 

A Zeal & Ardor előzenekara egy nagyszerű brit-finn instrumentális duó, a NYOS. A két Tamás, a szigetországi Tom és a jyvaskylai Tuomas 2014-ben találkoztak, és szinte azonnal meg is írták első lemezüket, az egyetlen félórás számból álló Vltavát. A lemezt még két gyönyörű, erősen konceptuális album követte, a Nature és a Navigation, mindkettő egészen erdeti és karakteres posztrock-zajrock lemez.

A magát a híres kameruni "tömeggyilkos tóról" elnevező duó számaiban, lemezein és koncertjein markáns hitelességgel jeleníti meg a természet elemi erejét.

A NYOS jelenleg keményen dolgozik negyedik albumán ‒ ez a novemberi este az utolsó lehetőségek egyike lesz, hogy a Navigation élő koncertelőadását halljuk, mert a duó hamarosan stúdióba vonul, felvenni az új lemezt.

 NYOS - Navigator

Tagok

Tom Brooke: gitár

Tuomas Kainulainen: dob

 

Lemezek

Vltava, 2015

Nature, 2016

Navigation, 2017

 

Facebook 

Instagram 

YouTube 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud