Shining – A Dürer Kertben játszik a norvég fjordcore-formáció!
Írta: Slayer   
2017. szeptember 11. hétfő, 19:00

A Shining már lényegében hazajár Magyarországra. A kvartett az évek során többször is demonstrálta már, miért alakult ki itthon valódi kultusz körülöttük: súlyos és zseniális, kompromisszumok nélküli jazzpunkjuk valódi különlegesség. Idén szeptemberben pedig – közel két év kihagyás után – az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertben mutatják meg, hogy a szaxofonszólókhoz tökéletesen passzolnak a progresszív-indusztriális riffek.

A Shining, az énekes-szaxofonos frontember, Jørgen Munkeby projektje aránylag visszafogott akusztikus dzsessz-zenekarként kezdte másfél évtizede, aztán szép lassan, lemezről lemezre tolódott el a rock, a progrock, aztán a zúzós, punkos-indusztriális progresszív metal felé. "Blackjazz" – a Shining nagyjából így írja le sem-sem, vagy inkább is-is muzsikáját: metal is meg dzsessz is, amibe némi kortárs komolyzene is vegyül, meg persze újhullámos elektropop, avantgárd meg egy csomó minden. Első pillantásra talán riasztóan hathat ez a leírás, de a Shining egészen egyedi, hatásos és egyáltalán nem hallgatóellenes zenéje valódi különlegesség.

Az évek során igazi kultusz alakult ki a Shining körül: rajongói az International Blackjazz Society érdemes tagjai, akikkel Munkeby igen intenzív kapcsolatot tart. És persze nagyon tudatosan ápolja a legendát: tavalyelőtt például egy eszelős helyen készítette el az aktuális koncertfilmjét. A norvégiai Trolltungán (a "Trollnyelven"), egy hatalmas, hétszáz méter magasan a semmibe lógó sziklanyúlványon adott koncert valószínűleg a zenetörténet egyik leglátványosabbjaként vonul be a köztudatba.

A banda többször járt már Magyarországon, és minden eddigi koncertjükről kizárólag szuperlatívuszokban beszélt mind a közönség, mind pedig a tagság – és nincs okunk azt feltételezni, hogy idén szeptemberben másképp lesz majd. Ezúttal a bemelegítő csapat a pozvakowski lesz. Jazzpunkra fel!

Shining (NO), pozvakowski.

2017. szeptember 14., csütörtök 20:30

Dürer Kert, Room 041 – 1146, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Jegyár: 3.500 Ft, elővételben: 3.000 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.